FACTUUR - BETALINGSTERMIJN - 01.02.2022
Een factuur van jaren geleden nu ineens nog te betalen?

Een leverancier vraagt u ineens om een factuur die hij u jaren geleden gestuurd zou hebben te betalen. Kunt u dan inroepen dat die factuur verjaard is? Of als dat niet zo is, welke argumenten heeft u dan om die factuur toch te betwisten?
Wanneer is een factuur verjaard?
Algemene verjaringstermijn. De meeste facturen die uw leveranciers u sturen, verjaren na tien jaar.
Afwijkingen. Voor bepaalde facturen gelden er kortere termijnen. Zo verjaren facturen van een advocaat bv. na vijf jaar. Ook voor interesten op openstaande facturen geldt een bijzondere regeling. Die verjaren nu eenmaal na vijf jaar.
Andere termijn voor particuliere klanten? Ja, doet u zaken met particuliere klanten, dan moet u er rekening mee houden dat een factuur al na één jaar kan verjaren.
Tip. Die termijn geldt niet als er een geschrift voorhanden is dat de betalingsplicht opneemt en evenmin als de factuur aanvaard werd, of als er een bestek of een bestelbon opgesteld werd.
Hoe reageert u op zo’n verzoek?
Verjaard volgens u, dus niet betalen? Meent u dat de factuur verjaard is, dan kunt u inderdaad weigeren om die te betalen. Laat dan aan de leverancier weten dat u de verjaring inroept.
Leverancier stapt naar de rechter? Stapt de schuldeiser naar de rechtbank, dan kunt u daar op basis van de verjaring de afwijzing van zijn vordering vragen en vragen dat hij veroordeeld wordt tot de gerechtskosten en tot betaling van een rechtsplegingsvergoeding aan u.
Let op! Weet wel dat de rechtbank de verjaring niet zelf zal inroepen. Het is dus aan u of aan uw advocaat om dat op te merken.
Verjaard en toch nog betalen? Als u een verjaarde factuur betaalt, dan is die betaling geldig. Als u dan achteraf beseft dat er wel degelijk sprake is van een verjaring, dan kunt u het betaalde bedrag niet meer terugvorderen van de schuldeiser.
Niet verjaard, en dan?
Argumenten om ze toch niet te betalen. Krijgt u een oude factuur binnen die nog niet verjaard is, dan zijn er soms toch nog redenen om die factuur niet te betalen.
Factuur protesteren. U kunt dan de factuur protesteren en zeggen dat u geen idee heeft waarover die zgn. factuur zou gaan en dat u zich die niet meer kunt herinneren. Dat zal wel alleen maar kunnen als u de factuur nooit eerder kreeg.
Tip. Zo’n argument is voor de rechtbank niet kansloos. Soms wordt er inderdaad aanvaard dat u als klant bv. niet meer kunt controleren of die factuur wel overeenstemt met wat er ooit geleverd zou zijn.
Zgn. rechtsverwerking inroepen? Dat is een piste, maar eentje die zeker niet altijd standhoudt voor de rechtbank. Bij een zgn. rechtsverwerking komt het erop neer dat u argumenteert dat de leverancier ‘zijn recht verwerkt’ heeft door zo lang te wachten om nog een betaling te bekomen, lees: hij kan dat zo lang na de feiten niet meer vragen. U kunt zich nl. dan nog maar moeilijk verweren.
Interesten betalen? Vraagt de leverancier ook nog eens dat u interesten betaalt op de oude factuur, dan heeft u goede argumenten om dat niet te moeten doen. U kunt immers zeggen dat het de fout is van uw leverancier dat die zolang wachtte om de factuur in te vorderen en dat die bijgevolg geen interesten kan vragen.
Facturen van uw leveranciers verjaren meestal na tien jaar. Ga die termijn zeker na, want als u een verjaarde factuur toch betaalt, dan kunt u het betaalde bedrag achteraf niet meer terugvorderen. Als een oude factuur nog niet verjaard is, heeft u wel argumenten om minstens geen interesten te moeten betalen op het factuurbedrag.