Toch nog dagontvangstenboek bijhouden?

TOCH NOG DAGONTVANGSTENBOEK BIJHOUDEN?

Toch nog dagontvangstenboek bijhouden?

Witte kassa of GKS. Die is in de horeca verplicht, zo de jaaromzet uit restaurant- en cateringdiensten, excl. dranken, hoger is dan € 25.000, excl. btw.

Dagontvangstenboek? Een horeca-uitbater die een GKS gebruikt, moet daarnaast niet nog eens een dagontvangstenboek bijhouden. Wel moeten dagelijks de nodige rapporten met behulp van het geregistreerde kassasysteem aangemaakt worden.

Zelfde regels voor andere handelaars? Neen. Handelaars buiten de horeca die dus geen restaurant- of cateringdiensten verrichten, zoals een bakker, zijn niet verplicht om een witte kassa te gebruiken. Ze kunnen wel vrijwillig een speciaal kassasysteem in gebruik nemen (beslissing E.T. 103.018, 02.06.2003 en 27.06.2002 of E.T. 103.592, 02.06.2003) .

Wat dan met het dagontvangstenboek? Ook al gebruikt u als slager, bakker, ... vrijwillig zo’n kassasysteem, dan moet u geen dagontvangstenboek bijhouden, boven op uw witte kassa. Dat heeft de minister recentelijk geantwoord op een parlementaire vraag (parl. vr. nr. 491, Van den Bergh, 09.06.2021) .

Gebruikt u als niet-horecazaak vrijwillig een speciaal kassasysteem, dan moet u geen dagontvangstenboek bijhouden, aldus de minister.